Lesenceistvándon táboroztunk

Idén is megrendeztük egyesületünk 2020. évi, immáron hagyományosnak tekinthető nyári táborát. A kezdeti nehézségek, és bizonytalanságok ellenére, a vezetőség egész évben úgy készült, hogy amennyiben júliusban lehetséges lesz, megrendezi a tábort. Szerencsére mind a járványügyi helyzet mind az időjárás kegyes volt hozzánk, így eltölthettünk öt felejthetetlen napot a Keszthelyi – hegység lábánál fekvő Lesenceistvándon.

A táborban 24 gyermek, és 12 felnőtt vett részt. Külön öröm volt számunkra, hogy a 12 felnőtt közül ketten, akik gyermekként rendszeres résztvevői voltak a táborainknak, idén már felnőttként segítettek abban, hogy a résztvevő gyerekek a lehető legjobban érezhessék magukat a tábor ideje alatt. Úgy gondoljuk, ez mindenképp az egyesület munkásságának, -többek közt- a közösségi életre való nevelés sikerét jelenti. Bízunk benne, hogy a jövőben többen is követik példájukat, és együtt dolgozhatunk a felnövekvő generációkért.

Még mielőtt rátérnék arra, hogy mit is csináltunk mi Lesenceistvándon, még egy, számomra örömteli dolgot szeretnék megosztani, amire sajnos régóta nem volt példa. Egy teljes család is velünk táborozott, anya, apa, gyerekek!! Jellemzően csak az egyik szülő – aki nem mellesleg önkéntes munkavállaló is a táborban! – szokta elkísérni a gyermekét. A hét végére fáradtan, de élményekkel tele térhettek haza. Reméljük jövőre is együtt táborozhatunk!

A tábor központi helyszínének Lesenceistvándon, a Pető család hétvégi házához tartozó szabadidőpark adott otthont. A park csodálatos helyszín volt, ahol minden adott volt ahhoz, hogy jól érezzük magunkat! Fedett közösségi tér, udvari játékok, kerti bútorok, csodálatos növényvilág, kis halastavak, és kedves, segítőkész fogadtatás tette a tábori körülményeket felejthetetlenné. Meggyőződésem, hogy itt, a parkban is eltölthettük volna a teljes hetet, de nem így tettük:

Hétfőn kerékpárral utaztunk a tábor helyszínére, tábort építettünk, délután már irány az erdő szám háborúzni! Este tábortűz, szalonna sütés. Este mozi.

Kedden szintén kerékpárral utaztunk Keszthelyre, ahol egy kiadós ebéd után meglátogattuk a Balatoni Múzeumot. Érdekes tárlatvezetést követően egy csoportos fagyizás után tekertünk vissza a táborhelyünkre. Kimerítően tartalmas nap volt, a kitartóbbak 57 km –t tekertek a több, mint 30 fokos hőségben! A legkisebbek is nagyon ügyesek voltak, ők a Balatonederics – Keszthely közötti 18 km –es szakaszt tekerték le a csapattal. A legfiatalabb közülük csupán 5 éves volt, és hagyományos, 16” –os kerékpárjával tekerte végig! A mozi most sem maradt el!

Szerdán a Balatoné volt a főszerep. Egész napi strandolással próbáltuk kipihenni a keddi fáradalmakat, de a Balatoni fürdőzés nem éppen ezt a célt szolgálta…. A „strandi” lángost inkább a táborban fogyasztottuk el vacsorára, a konyhás néniknek köszönhetően, ami nagyon finomra sikerült! A napot filmnézés, illetve hosszas beszélgetések zárták.

Csütörtökön egy rövid, de annál nehezebb, játékkal fűszerezett túra várt a csapatra. A kék túraútvonalat követve sétáltunk el Lesenceistvándról Vállusra. Útközben állati érdekességekre derült fény, melyen a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól szórakozhattak. Miután visszasétáltunk a táborba, a gyerekeket egy közösségépítő beszélgetés várta Magvas Zoltán mentálhigiénés szakember vezetésével. Az esti mozin ekkor már kevesebben voltak, mint a tóparti stégen, ahol a gyerekek hosszasan beszélgettek…

Pénteken már nem mentünk sehova, inkább meghívtuk Krisztina nénit egy kis kézműveskedésre. Nagyon szép kerámia bögrék készültek, amely leginkább a fiúkat merítette ki, akik a kerámiázás után már nem vállalkoztak bőr karkötők, és pénztárcák készítésére.. Ebéd után tábort bontottunk, és fájó szívvel, de elindultunk hazafelé…

 Örömmel, és elégedettséggel tölt el, hogy a nehézségek ellenére is örömet, és kellemes emlékeket szerezhettünk a résztvevők számára, legyen az gyermek, vagy felnőtt.

Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki bármilyen módon is hozzájárult a tábor sikeréhez. Hosszan sorolhatnám a neveket, de nem teszem, mert nem akarok kihagyni senkit! Köszönet a felnőtteknek a kemény munkáért, a finom ételekért, kalácsokért, süteményekért, a gondoskodásért, egyszóval mindenért!!
És végül köszönet a gyerekeknek, hogy eljöttek a táborba, és együtt tölthettük ezt a fantasztikus 5 napot.

Simon László

 

Találkozzunk 2021 –ben is, a Bokréta Nagycsaládosok Egyesülete nyári táborában!

Képek: